Mergalscy na festiwalu „Smaki Regionów” w Poznaniu

Targi, które odbyły się w dniach 27-30 września były prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Mergalscy propozycję zorganizowania pokazu i przygotowania dań z naszego regionu otrzymali od marszałka województwa.

Na swoim stoisku na oczach zgromadzonej publiczności właściciel Karczmy „Nad Sandelą” wraz z synami Karolem i Piotrem przygotowali  kapuśniak na gęsinie, rolady z gęsi ze szpinakiem i sosem jabłkowo – dyniowym , kluchy ziemniaczane ze skwarkami i twarogiem oraz kompot z mirabelek. Pan Wiesław opowiadał o poszczególnych etapach przygotowywania potraw i odpowiadał na pytania gości festiwalu. Nie czułem tremy, choć wiedziałem że wszystko co robię nagrywane jest przez czujne oko kamer i wyświetlane na telebimach. Kiedy jest się pewnym tego, co się robi, to żadna kamera człowiekowi nie straszna – opowiadał właściciel Karczmy.

Wydaje mi się, że zaprezentowane przez nas potrawy to był dobry wybór, gdyż gęsina staje się coraz bardziej popularna. No i chyba smakowało, bo następnego dnia, już po powrocie do Lubawy, miałem kilka telefonów, gdzie jest nasze stoisko, bo niektórzy znowu chcieli nas odwiedzić – mówi Wiesław Mergalski.

Mergalski